Timemanagement

———- A hot chocolate and time to enjoy ! ———-


Leef jij elke dag of word je geleefd?

– Herken jij dat ook?

Ik zat laatst op een avond op de bank, ik had de televisie aan gezet en De Wereld Draait Door was net begonnen. Ik had al gegeten en de afwas gedaan, want ik was op tijd thuis. Vermoeid zakte ik in een onmogelijke positie achterover met de afstandsbediening in mijn hand. “Zo blijf ik de hele avond zitten en ik beweeg me niet meer” bedacht ik.

De woorden die via de televisie de kamer binnen drongen, kwamen niet bij mij binnen. Ik zat zo een tijdje als een zombie op de bank en toen ineens kwam er een hersenactiviteit. Heel kort, maar lang genoeg om een heldere vraag te formuleren “Waarom ben ik zo moe? Het is dinsdag, ik heb een rustig weekend gehad en ik heb voor mijn gevoel twee rustige werkdagen achter de rug”.

Dus ik hing voor de zoveelste avond zo op de bank en dacht “Dat moet anders!”   Ik had laatst iets gelezen. Het ging niet alleen over timemanagement, maar ook over energiemanagement. Ik pakte mijn laptop en begon te zoeken.

En wat blijkt?

Er zijn 4 bronnen van energie die ons energie geven van binnenuit. Ons lichaam, onze emoties, ons denken en onze geest. En als we deze bronnen goed verzorgen dan levert ons dat enorm veel op. Harvard Business Review heeft onderzoek gedaan wat het bij 106 werknemers van een bank opleverde na 4 trainingsdagen time- en energiemanagement. En de cijfers liegen er niet om!

69 % van de bankmedewerkers meldt dat zij een positievere relatie met hun klanten ervaren en 71 % vertelde dat er een significante verbetering is in hun prestaties en hun productiviteit! In hetzelfde onderzoek wordt een voorbeeld genoemd van een medewerker die veel meer plezier thuis met zijn kinderen ervaart en meer quality time met zijn vrouw heeft. Ik heb zelfs gelezen dat een bedrijf zijn werknemers verantwoordelijk houdt voor verkeerd energiemanagement. Werken aan je innerlijke energie levert dus echt iets op.

In de jaren zeventig hebben we ervaren dat een energie crisis niet leuk is, waarom lopen wij dan een groot deel van ons leven wel met een energie crisis? 

Tijd om er wat aan te doen dus!

Als je je beter wilt voelen en meer energie wilt hebben dan zal je wat dingen moeten veranderen in je leven. En dat is niet zo moeilijk als het lijkt. Veranderingen kunnen een nieuwe routine worden in je leven en als je weet dat de meeste nieuwe routines na ongeveer 12 keer herhalen al behoren tot je onbewuste, dan is het voor ons allemaal haalbaar om te veranderen. Niet alles tegelijk natuurlijk, maar punt voor punt.

Even terug naar de 4 vormen van energie: Ons lichaam, onze emoties, ons denken en onze geest. Er is heel veel mogelijk op dit gebied en veel gaat terug komen in mijn training. Hier al wat tips:

Ons lichaam heeft voeding nodig. Wees voorzichtig met koffie en alcohol, ze kunnen onze slaap flink beïnvloeden. Drink daarom 2 uur voor het slapen gaan geen koffie en alcohol. Mijn advies: dit geldt niet voor het weekend 🙂

Onze emoties kunnen erg veel energie vreten. Praat daarom over je emoties en geef ze een plek. Blijf er in ieder geval niet mee lopen. Behalve lachen, lachen komt voort uit een positieve emotie. Lach dus veel!

Ons denken heeft ontspanning nodig. Neem je pauzes en laat ‘s avonds je werk met rust. Het kan in de meeste gevallen echt wachten tot de volgende dag. Ontspan en geniet. Leg af en toe op je werk je benen op je bureau en doe alsof je slaapt. Dat geeft weer hilarische opmerkingen en geeft dus energie 😉 !

Onze geest heeft prikkeling nodig. Om goed te functioneren hebben we in ons leven hoop en een doel nodig. Dit wordt ook wel zingeving genoemd.

We hebben dus tijd nodig om te herstellen. Met een aantal vaste rituelen die elke dag terugkomen creëer je de rust en regelmaat die dit herstel bevorderd .

Wanneer doe je het goed?

Nou dat voel je vanzelf wel. Als je happy bent en goed in je vel zit, dan doe je het goed. Sta je op zaterdag vol energie op of sleep je jezelf door het weekend? Ik ben er zelf in ieder geval mee aan de gang gegaan en ik ga mijn training timemanagement nog eens kritisch bekijken. En, ik maak er gelijk time- en energiemanagement van. De nieuwe naam heb ik al:

Leef jij elke dag of word je geleefd?

Gisteren avond zat ik weer op de bank, nu met een heerlijke kop warme chocolademelk met alles erop en eraan, eergisteren heb ik ’s avond lekker gesport. En vanavond ga ik ontspannen naar DWDD en het journaal kijken. Daarna mijn boek verder lezen. Dat is lang geleden!