Ik kreeg recentelijk van een vriendin een artikel toegestuurd met de titel:
“Why you have (probably) already bought your last car” 
en één van de laatste zinnen van het artikel was:
“Let the revolution begin”.

Het artikel stond op de website van de BBC onder het  kopje business news. Voor mij als vooruitstrevend denker is deze titel nogal, uh… vooruitstrevend!

Van 8 miljoen naar 2 miljoen auto’s in Nederland?

Geloof je het niet? Ik zal het uitleggen
Het moment gaat komen dat we zelf geen auto’s meer kopen, dat is het moment dat we auto’s delen, met vrienden of familie of met de gemeenschap. Succesvolle ‘carsharing’ bestaat al een tijd en kennen we van bijvoorbeeld Greenwheels, Car2go etc.

We stoppen straks met zelf rijden en brandstof tanken hoeft al helemaal niet meer. Tesla levert al auto’s die autonoom en volledig elektrisch kunnen rijden en zij zijn niet het enige merk.

We kunnen al een taxi met een app bestellen en op de minuut nauwkeurig weten wanneer hij voor onze deur staat. Über is al op weg naar driverless taxi’s en als dat doorzet wordt dat het begin van een totaal andere wereld.

Onze steden zijn overvol met auto’s. We rijden gemiddeld ongeveer 15000 km per jaar en onze auto’s staan 95% van hun tijd stil. In vergelijking met taxi’s rijden we maar een kleine 17 % van het aantal kilometers dat zij rijden en zij staan alleen ‘s nachts stil. Straks hebben we dus een lege parkeerplaats voor de deur.

Over 15 jaar:

Toch vind ik de titel wat te ver gaan en mijn natuurlijke reactie was: “Ik koop vast nog wel een paar auto’s voordat de wereld van de mobiliteit echt anders is”.

Maar de kern van het verhaal is helder, over pak hem beet 15 jaar rijden we niet zelf meer en rijden we voornamelijk elektrisch (of een variant daarvan zoals met behulp van waterstof).

-OVER 15 JAAR RIJDEN WE NIET ZELF MEER EN IS ONS VERVOER VOORNAMELIJK ELEKTRISCH-

En over 15 jaar zijn de taxi- en de carsharingwereld samengesmolten.

Dat dus.

Geloof je het niet?

De overstap van paard en wagen naar de wagen met verbrandingsmotor duurde 13 jaar, zo staat het in het artikel van de BBC.

Dus neem alle bovenstaande ontwikkelingen en je ziet de toekomst. Zelfrijdende elektrische voertuigen die je via een Über-achtige app besteld en die je naar je bestemming brengt zonder zelf te hoeven rijden. Je parkeerplaats voor de deur blijft leeg en daar maak je een stuk tuin van, wel met groen natuurlijk.

Er zijn zeker nog obstakels die overwonnen moeten worden, maar dat zijn details in vergelijking met wat er nu al bereikt is.

Ik schreef er 2,5 jaar geleden ook al over op mijn website: https://www.praktischleren.nl/nieuws-verontrustende-trends-in-de-auto-industrie/ en ik geloof nog steeds dat er grote veranderingen gaan komen en we moeten er nu al over nadenken als we straks niet willen achterlopen.

Technisch is het allemaal mogelijk, het bedrijfsleven is ertoe in staat. Alleen de regelgeving en wij als consument moeten er nog voor worden klaargestoomd, en dat gaat gebeuren. “Mark my words”.

De schokkende gevolgen:

– Wat betekent dat voor de mobiliteit in ons leven? Wordt het makkelijker? We kunnen straks de (digitale) krant onderweg lezen net als in het huidige openbaar vervoer. We worden voor de deur opgehaald. En misschien zitten we samen met een ‘stinkende’ persoon in 1 auto.

– Hoe gaan we het onderhoud van deze voertuigen doen en hoe gaan monteurs hier mee om? Er zal veel minder onderhoud nodig zijn per voertuig en de techniek wordt heel anders.

– Wat gaat er gebeuren in de taxiwereld? Er komt een compleet ander verdienmodel. Er komen andere auto’s en alles wordt geautomatiseerd.

– Wat gaat er dan gebeuren met al die taxi- (en bus) chauffeurs? Die zijn niet meer nodig als de auto zelf rijdt.

In Nederland zijn er genoeg kansen voor ze, ze zullen moeten omscholen maar er is genoeg werk voor ze in de techniek, in de zorg en in het onderwijs. Daar is in Nederland een groot tekort aan personeel. Niet een voor de hand liggende oplossing, maar wel één om nu al over na te denken. In de rest van Europa en de wereld is dat heel anders, daar betekent het, lege wegen is gelijk aan meer werkeloosheid.

Best schokkend allemaal, toch?

Wat betekent dat voor ons?

Ik ben er zeker van dat het bovenstaande werkelijkheid gaat worden.
Ik ben benieuwd hoe jij dat ziet.

  • Denk jij dat het kan?
  • En welk scenario zie jij?
  • Welke impact heeft het op jouw leven denk jij?
  • Wat doe je nu en hoe zie jij jouw werk over 15 jaar?
  • Welke voordelen zie je?

Laat het me weten en leave a comment on Facebook of LinkedIn

#robot-vervoer

#VerbodOpHetBesturenVanAuto’s

#GoedkopereVerzekeringen

#SchoneLuchtInDeStad

#IkBlijfEenPetrolhead

#ParkeerplaatsenWordenGroen