Is een bedrijfsuitje wel goed voor de teamspirit?

Teambuilding
Er zijn heel veel leuke activiteiten te doen met de afdeling of met het hele bedrijf. Van karten, of een mud-challenge tot aan een kookcursus van een bekende kok of een chique gala in een kasteel. Maar levert dit wel iets op?

Hachelijke situaties

Volgens cijfers van het TNO heeft 7% van de werkende bevolking het afgelopen jaar te maken gehad met pesterijen op het werk. Dit is een half miljoen mensen! Daarvan worden 80.000 mensen structureel gepest, vernederd, vermeden, uitgescholden of bedreigd op de werkvloer.

Een bekend geval is een situatie waarbij een team van mensen al jaren samenwerkt en er telkens weer stevige woordenwisselingen optreden tussen de mensen uit het team. Vaak blijkt dat men niet op de hoogte is van belemmerende privé situaties die een rol kunnen spelen bij het gedrag van medewerkers. In heel veel gevallen is begrip hebben al genoeg om vervelende werkrelaties om te buigen naar succesvolle teams.

Bedrijfsuitje of niet?

DISC challenge
Volgens een artikel op de website van BNR is een bedrijfsuitje of bedrijfsfeest wel degelijk goed voor de teamspirit. Alleen dienen directies en managers er voor te waken dat zij het niet zien als een oplossing voor sluimerende issues die tussen medewerkers spelen. Als dat het geval is dan zullen er andere activiteiten ondernomen moeten worden.

Eric Molleman, hoogleraar Gedrag en Organisaties aan de Rijksuniversiteit Groningen, meldt dat een uitje wel goed is om de samenwerking te bevorderen. ‘De literatuur omschrijft twee vormen van menselijke capaciteiten: human capital en social capital. Dat houdt in dat de ene collega goed is in A en de andere in B’, legt hij uit. ‘Tijdens een gezamenlijke activiteit kunnen collega’s deze capaciteiten ontdekken en ermee leren samenwerken’.

Hoe kan het ook?

De DiSC challenge is een mooi voorbeeld van een bedrijfs- of afdelingsactiviteit. Tijdens de DiSC challenge worden hele leuke en inspirerende activiteiten gedaan die door de medewerkers als heel erg waardevol worden ervaren . In 3,5 halve dag (2 hele dagen en 3 halve dagen) gaat een team aan de slag met een uitdaging. De uitdaging om een hecht team te worden. Dit wordt bereikt door ze in een aantal stappen te begeleiden met als uitgangspunt hun DiSC persoonlijkheid en aan de andere kant het doorlopen van de fasen van groepsdynamica.

Het loont dus om van te voren goed te kijken wat je wilt bereiken met je team.

Bron: BNR radio.

Foto’s: DiSC challenge.